Grupp: Huvudforum

C_RAD - Analys

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-07 15:14:03

Den gamla tråden börjar bli långscrollad och eftersom Tasmanian Devil har lagt ut en färsk analys på börssnack så startar jag en ny och klistrar in hans analys.

Vad jag vet så skriver han inte här själv.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

C-RAD

Antal aktier: 18 349 513

Börsvärde: 403 689 286 (22kr)

Kassa: 7.3Mkr (+ Est ca 20Mkr)

Antal anställda: 28

C-Rad är ett svenskt bolag som utvecklar avancerade produkter för ökad behandlingseffektivitet vid strålterapi/ cancerbehandling.

C-Rad är nu det snabbast växande bolaget i Sverige inom Life Science

med en tydligt ökande försäljningstrend de senaste åren. C-RAD har idag avtal med alla större strålterapileverantörer och har under

hösten initierat samarbete med ScandiDos för den viktiga USA-marknaden och därmed ökat sin säljstyrka där 5ggr. För några veckor

sedan bjöds på en riktigt bra Q3-rapport med en orderingångsökning om +263%. Q4 är dock bolagets starkaste kvartal och vi vet redan nu att detta kommer bli bolagets bästa kvartal någonsin och att bolaget går med vinst. Kommunicerade orders uppgår till 20Mkr och vi kan räkna med ytterligare 5-10Mkr som ej kommunicerats. Trots detta har inte börsvärdet hunnit ifatt, även om den nu ligger närmare ATH. Detta kan till stor del förklaras av att kursen har hållts nere tack vare säljtryck från större aktörer, först via Item, sedan ILS och nu senast Brahme som sålde sina härom veckan efter att med ålderns rätt ha fasats ut ur bolaget. Från och med detta kvartal är alltså C-Rad ett vinstgenererande företag - och det ser ut att hålla även Q1 och framåt tack vare det framgångsrika samarbetet med Elekta. Catalyst är i dagsläget den viktigaste produkten och det ser ut som om man med råge kan räkna hem hela bolagets värdering bara på försäljningen av Catalyst inom ramen för Elektasamarbetet.

C-Rads produkter förväntas få mycket höga marginaler, nästan 70%.

Insiders har köpt mycket under andra halvan av 2013 och det var även glädjande att en stor andel av personaloptionerna konverterades, trots att priset var högre än då rådande kurs.

C-Rad har idag samarbete med Elekta för alla sina produkter. Det är inte ofta uppköpsspekulationer infrias i verkligheten, men för C-Rad känns det logiskt. Elekta borde vara intresserade, men gissningsvis har inte prislappen varit den rätta. Kanske när man presenterat sin första rapport med positivt resultat, eller när GEMini lanseras?

C-Rad har fyra produkter i marknaden, förutom Gemini som lanseras under året

1. Sentinel: Bolagets första produkt. Laserkamerabaserat instrument för positionering och rörelseövervakning. Ökar noggrannheten vid strålbehandling och minskar given dos radikalt. Är redan nu i princip standard i Elektas Axesse-system. Pris drygt 0,6Mkr.

2. Catalyst: I nuläget den viktigaste produkten.

Positioneringsinstrument som tillsammans med Sentinel (eller

motsvarande) kompenserar för andningsrörelser (respiratory gating) och även kan kommunicera med linjäracceleratorn om patienten hamnar ur position. Ett försäljnings- och distributionsavtal slöts under 2013 med Elekta och Catalyst kommer finnas i varje maskin (linac)

med "respiratory gating" från Elekta, dvs ca 200st/ år. Pris: 1.2Mkr.

3. Catalyst HD: Lanserades i slutet av dec 2013 och har redan sålts fyra system. I grunden samma teknik som Catalyst, men med tre kameror vid behandlingar med bordsrotation. Elektas Versa HD, men snart även Varians TrueBeam –Edge har stöd för teknologin som väntas öka med drygt 20% årligen. Pris 1.8Mkr.

4. Cyrpas lasersystem: Genom köpet av Cyrpa 2013 februari fick C-Rad 29% av Cyrpa med en option att köpa resten av bolaget 2015. Lasersystemen har integrerats i C-Rads produkter och tillverkningen flyttades till Uppsala. Alla linacs (1100 säljs årligen) har ett lasersystem för patientpositionering och Cyrpas är marknadsledande. Pris 0.3Mkr.

5. GEMini: Unikt bildgivande system (bildplatta) och dosmätning i realtid. Stor marknadspotential. Kliniska tester i samarbete med slutkund (B2B-kunden är troligtvis Elekta) återstår före skarpare lansering, troligtvis helt färdig Q2 2014 och då kan man förvänta sig ett omfattande serieavtal.

Har ett uttalat samarbete med Cablon. Det är för mig lite oklart hur pass färdigt systemet är i nuläget. Det går inte utesluta orders redan nu? Pris ca 2Mkr

Kassasituation:

Vid en första anblick ter sig kassasituationen skral, men risken för

nyemission verkar inte överhängande även om kostnaderna skulle öka i takt med stigande omsättning. Dels har det det tillkommit 4.5 Mkr från ett optionsprogram, där personal köpte aktier strax över då rådande kurs (20kr) och dels fanns i Q3-rapporten kortfristiga fordringar på 16Mkr. Till det kommer ett lån till Cyrpa på 4.3 Mkr (osäkert när det betalas tillbaka). Under Q4 räknar jag dessutom med en vinst på ca 5Mkr. Detta i kombination med att VD tydligt negerat behovet av ytterligare kapitaltillskott medför att rädsla för nyemission inte ter sig befogad.

Kursdrivande förväntade händelser:

- Kinagodkännande Sentinel. Stor marknad.

- OEM-avtal (serieavtal) med GE (General Electric som har 40% av marknaden) för deras skiktröntgenapparater (CTs)

- Större order från Skandionkliniken som är inne i slutförhandlingar

- Februari: Q4-rapporten

- Mars: Listbyte smallcap

- Mars-juni: GEMini integrerad i B2B-kunds apparatur

- Kinagodkännande Catalyst 2014

Kalkyl Elektasamarbetet - Catalyst:

Det säljs 1100 linacs årligen. Elekta står för 35%-40% av dessa i nuläget. Alla Elektas linacs som har respiratory gating har en Catalyst, vilket i höstas vid en bolagspresentation (se nedan) uppgavs vara 50%, men väntas öka till 80-90% närmaste åren. Detta ger att en försäljning av 200 Catalyst (400 x 0,5) om året endast för detta specifika samarbete. 200 Catalyst ger en omsättning på 240Mkr. Breakeven för bolaget verkar ligga på ungefär 80-100mkr. Om vi litar på att marginalen är nästan höga 70% (overifierat) skulle det ge drygt 100Mkr ((240-90) x 0,7) i vinst för 2014. Det är dock sannolikt att marginalerna och kringkostnaderna åtminstone första tiden påverkas i negativ riktning. Dessutom kanske ännu inte C-Rad har access till alla marknader med Catalyst (se exemplet Kina). Vill man vara riktigt konservativ kan man alltså sätta vinsten till 50Mkr för 2014. För ett bolag med C-Rads enorma omsättningsökning är det självklart att man bör applicera ett PE-tal på åtminstone 20. Detta skulle för C-Rad motsvara ett börsvärde på 1 miljard, dvs en kurs på 54kr.

Notera att denna enkla kalkyl endast baseras på samarbetet med Elekta för produkten Catalyst. Kontentan blir att C-Rad är ett solklart köp på denna nivå!

Vid intresse kan jag presentera källor på alla ovanstående siffror, utom just marginalen. Det är viktigt att göra sin egen DD.

En bra början till källgranskning av min redogörelse är att se följande bolagspresentation.

VD:n Tim Thurn bekräftar drygt 16 min in i videon nedan att alla Elektas linacs med respiratory gating (dvs 50% av de som säljs) är utrustade med en Catalyst. Sedan oktober är interfacet klart, men det är för bra för att vara sant att det VD:n säger stämmer för större delen av marknaden redan Q4.

financialhearings.nu/131004/c-rad/

Av Tasmanian Devil

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-07 15:14:46
0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-07 22:45:34

"Notera att denna enkla kalkyl endast baseras på samarbetet med Elekta för produkten Catalyst."

Cyrpas lasersystem har en teoretisk marknad på 1100 linacs och 400 CT eftersom alla är utrustade med ett lasersystem. 1 500 enheter är en stor marknad. Tanken med köpet av Cyrpa var att lasersystemet skulle öpnna dörren till klinikerna för C-Rads övriga produkter men också underlätta för OEM-avtal.

Någon som har koll på vilka konkurrenterna är till Cyrpas lasersystem?

0
Ogilla!
35
Gilla!
2014-01-07 22:50:42

Och har någon koll på varför man skulle välja Cyrpas lasersystem framför de man använder sig av idag?

Vidare undrar jag lite om Orbiter och Bioartist. Finns väldigt lite info om det. Vad är det för något och är det något som håller på att utvecklas just nu? (har läst något om det för länge sedan i något gammalt prospekt)

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-07 23:12:51

Cyrpas system är snabbare och har bättre noggrannhet än de andra. De har ett komplett system som är användarvänligt.

http://vimeo.com/27763913

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-07 23:53:27

Skulle vara intressant och titta på Cyrpas senaste rapporter och se hur det utvecklar sig.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-08 13:09:27

Börjar bli lite frustrerande med alla dessa storägare som ska vräka ut sina aktier över börsen. Vad jag förstått så ska det väckt irritation hos C-Rads ledning när först ITEM och sedan ILS sålde ut sina aktier över börsen. Tycker därför det är förvånande att sedan Brahme och nu Hamberg (?) tycks göra detsamma (även Bengt Lind sålde ut ett ansenligt antal aktier). Utan alla dessa utförsäljningar hade kursen nog legat runt ATH på 40 kr i dagsläget.

Även den valda tidpunkten att sälja ut precis innan det stora genombrottet syns i kvartalsrapporter och aktiekurs är märklig. Har de någon som helst koll på aktievärdering så bör de förstå att aktien kommer mångdubblas i och med Catalystavtalet med Elekta och om de dessutom tror på GEMini så bör de förstå att ett troligt OEM-avtal med Elekta kommer innebära en ytterligare höjning av aktiekursen med ett tresiffrigt tal efter något år. Nu verkar det nästan som om storägarna försöker hålla ned kursen på B-aktierna.

Frågan är om storägarna väljer att sälja därför att de vid ett uppköp från Elekta räknar med att få så mycket mer betalt för sina röststarka A-aktier än för sina B-aktier? Jag skulle gärna se att A-aktierna stämplades om till B-aktier vid noteringen på Small Cap.

#5

Cyrpa gick med ett litet plus Q2 och ett litet minus Q3. Gissar på ett lite större plus Q4.

0
Ogilla!
38
Gilla!
2014-01-08 13:33:18

6

Håller med att det är märkligt, SHB kanske är klara nu i alla fall då man inte sålt på ett par timmar, istället bombade Skandiabanken just ut ett större antal. Obegåvade aktioner om Ni frågar mig...

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-08 20:21:56

#7

Du har ju en löpare på språng. Vem som säljer bör vi kunna få veta imorgon förutsatt att det inte är KF/ISK?

#6

Tack. Jag kollade på belgiska bolagsverket i samband med köpet. Inte därefter:-)

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
3
Gilla!
2014-01-08 21:17:23

Nedan ett inlägg från Dagensps.se.

Skribenten är ganska kritisk till en analys av C-rad.

Bör kommenteras av er som kan bolaget bäst.

Ja, Elekta säljer ca 380 behandlingsmaskiner per år, men 50% respiratory gating gäller bara maskiner som säljs till "väst" dvs ca 270st. Det TD missar är att Catalyst bara är preferred solution för "free breathing" vilket är ca 1/5 av all respiratory gating. TD glömmer också att Elekta säljer sin egen ABC gatimg (breath and hold) för traditinal respiratory gating och erbjuder även sina kunder Vision RT och andra alternativ. Dvs om alla Elekta kunder som väljer "free breathing" väljer Catalyst (vilket är osannolikt) så talar vi om en försäljning om 27 st Catalyst via Elekta per år. Jämför detta med TDs fantasi om 200 Catalyst per år. Flertalet antaganden TD gör saknar verklighetsgrund, t.ex. varför skulle C-Rad ha en dubbelt så hög rörelsemarginal som Elekta med nästan 50% service och software i sin produktmix?

Tänk efter och svälj inte alla argument okritiskt, jag har 20år av kunskap i branschen och jag kan lova att de förhoppningar som finns på C-Rad aldrig kommer att infrias. 5mkr i vinst i Q4 tillåt mig skratta. Att C-Rad värderas till över 400mkr måste ju vara världens säljläge.

Ps. Elekta är inte C-Rads partner med Gemini om ni undrar. D.s.

0
Ogilla!
34
Gilla!
2014-01-08 21:36:32

9# Ganska oinitierat eller vad tycker du?

'

Angående marginalen så har Catalyst en bruttomarginal på 70-80% till och med lite ovanför 80% beroende på hur många tillval man gör.

Bröstcancer är väl den vanligaste typen ? Det är även här respiratory gating är extremt viktigt och antagandet personen i fråga är helt taget från "ej verklighetsförankrat".

0
Ogilla!
40
Gilla!
2014-01-08 21:40:15

Nu kan man ju fråga sig varför denna skribenten skriver detta anonymt på dagensps där det bara tramsas i alla trådar, särskilt kring c-rad.

Är han seriös bör han veta att dagensps forum är ett skämt och samtidigt känna till att det seriösare skribenter håller till här eller på BS.

0
Ogilla!
33
Gilla!
2014-01-08 21:48:05

Det kanske är Ante :)

Med vänlig hälsning, Blindstyre

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-08 22:14:55

#9

17:30 in på den här presentationen http://www.financialhearings.com/hearing/financia1.nsf/(validate)?OpenAgent&Player=3&Unid=151675091F44FDA0C1257BFA003176E4

Säger TT "whenever Elekta is selling a linac with respratorygating it will automatically include a C-rad Catalyst system". Om kund vill ha något annat system som tex. VisionRT som inte finns i Elektas "pricebook" måste det begäras specifikt. Varför någon skulle fråga efter ett föråldrat system för nästan samma pris som C-rads övergår mitt förstånd.

0
Ogilla!
3
Gilla!
2014-01-08 22:20:04

13 Addox har aldrig haft något förstånd det är därför han trivs på VCW

.

0
Ogilla!
4
Gilla!
2014-01-08 22:26:12

9

Ett fullkomligt oinitierat inlägg. 20 år i branschen? Tillåt mig att småle...

TD´s analys som till stor del är baserad på mina siffror stämmer bra. Både jag och TD har räknat på att Elekta säljer 400 st Linac´s per år. Senaste siffrorna säger faktiskt att Elekta har över 40% av marknadsandelen av 1.100 st Linac´s per år. Alltså snarare 440 st.

Att han sedan nämner att det endast berör "Free Breathing" gör honom sårbar. För det första så är det "Free Breathing" som är det senaste inom denna typ av behandling och för det andra så klarar Catalyst "Breath Hold" minst lika bra.

Kan någon förklara för mig varför en klinik överhuvudtaget skulle vilja välja att köpa ABC som är ett gammalt, krångligt och förgånget system som dessutom är dyrare framför ett överlägset mer användarvänligt system, som dessutom har fler funktioner ("Free Breathing" t ex.) och som är mycket smidigare?

Att Elekta skulle välja Vision RT framför Catalyst skulle enbart inträffa om en kund har bråttom med beställning/installation på en marknad där Catalyst mot förmodan inte ännu är godkänd. Annars är det uteslutet.

Den kommande vinsten i Q4 tänker jag inte kommentera mer än att jag säger - vänta och se... vänta och se!

10

Bruttomarginalen kring 80% har jag svårt att se. Jag vet att även jag hört detta för några år sedan men enligt TT använder C-rad sig av faktor-3 och använder man sig av direktförsäljning (70% av hela marknaden) så blir det ca 65 - 70%. Mjukvaran är givetvis bäst.

Prostatacancer är vanligast.

Mvh

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-08 22:32:13

Köpt på mig än fler aktier idag! :) Har sällan varit så trygg i min investering. Snart uppe i 30 procent av min depå.

Tror på fortsatt uppgång med allt som är framför oss.

Har en relativt kortsiktig riktkurs kring 35 kr.

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-08 22:34:11

Det han missar är väl att jag tror att många kliniker väljer både breath hold och free breathing för att patienten ska kunna välja och att man får en mer flexibel behandlingsmetod. 27 catalyst låter väldigt lite. Kina och japan kommer att bli stora marknader om några år och under tiden kommer den viktiga USA marknaden att växa kontinuerligt. Man kan tycka vad man vill om de siffror som Td prensenterar men att c-rad kommer att öka sin försäljning nästa år råder det väl inget tvivel om. Sedan kommer Gemini,Sentinel Kina och GE samarbetet.

Mvh Man

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-08 22:42:56

Det är väl alltid svårt att värdera företag som växer kraftigt och ser man till många biotechföretag så värderas de ju mycket högre än C-rad. De har ju visat att försäljningen går bra och ökar med en snabb fart.

Hur mycket är en färdig Gemini vär eller ett avtal med GE om sentinel? jag tror inte någon har svaret för tillfället men att det finns ett värde i dem redan innan avtalen är i hamn det är väl inte mer än rätt och marknaden bestämmer börsvärdet ingen skribent på börssnack eller Aktieguiden. Finns det köpare och inga säljare så går kursen upp och börsvärdet upp så enkelt är det.

Mvh Man

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-08 23:02:27

VCW har jag inte varit inne på sedan evigheter. Pajkastarnas friaste arena och påhopp värre än på ett Derby i Skåne;).

Många sitter på läktaren och många är de som gastat om att företaget aldrig kommer att bli något. Det är lite tji på dem nu och flera av dem är sura. De kommer att bli flera tyvärr allteftersom de som köpt på 15 kr hoppar av i tron att aktien är fullvärderad.

Som jämförelse hade Elekta ett bv på 200 Mkr 1999. Idag 20 000 % senare är börsvärdet 35 miljarder kr. Aktien har av en del betraktats som övervärderad hela vägen. Måste kännas jäkligt surt idag för Elektas Ante med Cash. ;))

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-09 10:14:40

Jo, tyvärr finns det en del som gör allt för att hålla nere kursen. Förutom några mindre seriösa skribenter på chatsidor, så gör Elekta det, bl.a. genom att inte tillåta C-Rad att göra en bedömning av vad Catalystavtalet är värt. Värre tycker jag dock några av A-aktieägarna beter sig. Dels genom att sälja ut sina B-aktier över börsen och dels genom att såsom Brahme säga upp sig från styrelsen mitt under perioden, vilket ledde till att noteringen på Small Cap fick skjutas fram ett halvår och därmed till att fonder inte kan köpa upp de aktier som vräks ut, vilket i sin tur försvårar en rättvis värdering av aktien. Nu fattas det bara att Lind säger upp sig från styrelsen…

Vid en försäljning av bolaget (till Elekta) hoppas jag verkligen inte A-aktieägarna ska lyckas roffa åt sig en betydligt större del för sina A-aktier än vad vi får för våra B-aktier.

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-09 15:09:43

Måste erkänna att det är imponerande att kursen håller sig runt 23 kr trots denna massiva utförsäljning från SHB.

Förhoppningsvis är de klara nu och jag tror det kan gå fort uppåt när nästa nyhet kommer

Allt fler verkar fått upp ögonen för C-rad och också insett att bolaget har en enorm potential.

Tim har fortfarande inte svarat på mitt mail men jag har på andra håll fått bekräftat det som redan alla vet.

I ALLA LINACS som Elekta säljer och kunden väljer RG så är det Catalyst som gäller. Punkt slut!

Och Elekta beräknas sälja 375-425 st detta år. Sen är det upp till var och en att bedöma hur många av dessa som kommer att innehålla RG

Beträffande GEMini så har man kommit så långt att man med en B2B-kund ska göra vissa sluttester för att se att allt fungera tillfredställande. Ett serieavtal är målsättningen.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-09 16:19:05

Intressant. Någon känsla för vem B2B-kunden är?

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-09 17:34:33

Nej det är nog inget man kommer att gå ut med heller innan det ev blir en affär.

Aktiesiaren borde väl kunna få fram detta som har kontakter på insidan.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-09 19:29:29

B2B-kunden är säkert Elekta.

Jag är för övrigt livrädd för ett uppköp från Elektas sida innan sommaren. Hade varit skönt om det hade funnits lite fler större ägare med enbart B-aktier så att vi hade kunnat ta en cornerposition.

Om C-Rad bara får vara ifred så tror jag många av oss skulle vara mycket rika innan 2015 års slut. Jag räknar nämligen med att GE-avtalet blir klart under 2014 liksom True Beam-interfacet samt alla tillstånd på viktiga marknader för Catalyst och Sentinel. Chanserna för detta måste betraktas som mycket goda och om detta slår igenom bör omsättningen 2015 ligga runt 500 Mkr (utan GEMini).

År 2015 bör kostnaderna ha ökat så att Breakeven nås först vid en omsättning runt 100 Mkr. Om vi vidare räknar med en bruttomarginal på 50 % (många tror på en högre marginal) så innebär det en vinst före skatt på 200 Mkr och ca 150 efter skatt. C-Rad kommer i detta läge vara börsens mest snabbväxande högteknologiska bolag och det finns inte på kartan att C-Rad då skulle värderas under ett PE-tal på 40 (det är bara att jämföra med andra liknande bolag typ Arcam som idag värderas till PE över 100). Ett PE på 40 skulle innebära en kurs på 300 kr.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-09 19:53:56

24. Även i ett mycket sämre scenario där bara hälften av det du skriver slår in så blir det kanon. Slår 25% in så har vi 75 kr i slutet av året eller i början av nästa och dit är det i runda tal 200%..

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-09 21:21:36

#25

Jo, och det utan GEMini...

Men, som sagt så är det många som tycks vilja hålla nere kursen. I min uppräkning ovan så glömde jag den märklige EP-analytikern som envisas med att ge toklåga prognoser. Förra året missbedömde han omsättningen med 30 % och bara för något kvartal sedan hade han en prognos år 2013 om 36 Mkr och om 49 Mkr för år 2014. I december tvingades han höja till 41 Mkr resp 54 Mkr. Killen måste vara den särklassigt sämste analytikern på marknaden eller kanske inte...

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-09 23:06:29

26. Kompis till Leif Pettersson på placera.nu kanske? Maken till kontraindikator finns inte. Hade starkt köp på Alliance Oil ända ner till 35 kr där han klev av bara som ett exempel. 70 % blir fel om han har ett bra år.

0
Ogilla!
7
Gilla!
2014-01-10 01:20:06

Har någon funderat på att det kan vara Elekta som pressar kursen medvetet för att lättare och billigare kunna köpa C-RAD. Säg att dom håller kursen stabilt runt 20 kr länge nog för att aktiägarna ska bli otåliga. För att sedan komma med ett bud på säg 35-40 kr per aktie, det budes skulle då anses som mycket atraktivt för många aktiägare.

Det kan också vara så att herrarna som har sålt också har gjort det av just den anledningen. Dom kanske tänker att C-RAD har större chans att utvecklas och överleva i Elektas ägo, vilket troligtvis också är fallet.

Jag tror att det mycket väl kan var så, isåfall borde ett uppköps försök komma före eller i samband med listbytet. Jag hoppas dock att jag har fel och C-RAD fortsätter själva på den inslagna banan.

Man har ett bra leveransavtal med Elekta som redan nu ger goda resultat. Tänk sedan när licensen för Kina och avtalet med GE är klart. Sedan har vi GEMini som snart är redo för att säljas. När allt detta är klart kan kursen eller snarare värdet mycket väl vara över 100 kr ja kanske till och med 200 kr. Frågan är då om Elekta är intresserade av ett uppköp.

Med vänlig hälsning, Blindstyre

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 02:50:28

Varför skulle inte Elekta vara intresserade av att köpa C-rad liksom, dom har ju allt som Elekta behöver till sitt utbud :)

Ett spännande år.

0
Ogilla!
8
Gilla!
2014-01-10 06:55:09

#29

Då tycker jag vi bestämmer att idag lägger vi som skriver om c-rad här, inte ut en enda aktie för sälj överhuvudtaget.

Tror iof de flesta här är långsiktiga men det kunde ändå vara intressant att se vad som händer. :)

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 08:22:05

# 30. Count me in.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 08:47:46

Har bara köpt sedan 2007.

0
Ogilla!
11
Gilla!
2014-01-10 08:51:45

#32

HELT RÄTT! =)

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-10 09:12:42

Blindstyre, Elekta är givetvis intresserade av att kursen på C-Rad hålls så låg som möjligt. De sätt de kan göra det på är att inte tillåta C-Rad att släppa mer information om deras samarbeten än absolut nödvändigt till marknaden. Vidare kan de givetvis förhala saker och ting. Exempelvis kan de vänta med att ge C-Rad order på de Catalystsystem, som automatiskt ska medfölja deras linacs där kunderna valt respiratory gating, fram till tidpunkten där leverans redan skett av linacen (det kan ju ta ett år mellan beställning fram till dess installationen av en linac är klar). Elekta är nog intresserade av att C-Rads orderbok inte skjuter i höjden för mycket innan de vet hur utfallet blir med GEMini, för det är vid den tidpunkten ett bud sannolikt kommer.

Sedan kan man inte annat än finna det märkligt att Brahme inte kunde ta sig till några styrelsemöten till så att C-Rad hade kunnat noterats förra året som planerat. Att man dessutom lyckas ge uppdraget att följa bolaget till en analytiker som hela tiden drabbas av en väldig otur när han tänker (i alla fall på C-Rad) är en bedrift i sig.

Som jag sagt tidigare vore det väldigt bra om A-aktieägarna lät stämpla om sina A-aktier till B-aktier så att vi alla ägare sitter i samma båt vid ett eventuellt. uppköp.

Mina aktier är inte till salu under 300 kr!

0
Ogilla!
3
Gilla!
2014-01-10 09:33:44

Intressanta diskussioner även om jag inte delar era uppfattningar helt och hållet. Givet att Elekta är intresserad av C-rad men att Elekta skulle gå in och manipulera kursen känns avlägset.

23

Det som jag kan säga är att jag är 99% säker på att det är Elekta som är B2B partnern. Allt talar för det. TT har tidigare pratat om att GEMini är utarbetat för att passa Elekta´s Linacs. Det är där fokus ligger. Att de helt plötsligt skulle byta partner känns obefogat.

Det är inte helt fel att vi har fått en stadig omsättning kring 23,00 - 23,50. Nu har vi fått en ny stabil grund för nya uppgångar.

Mvh

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 09:41:13

Angående att det med all sannolikhet är Elekta som är b2b-partner så håller jag med. Däremot så ser jag bara det som positivt även om det INTE skulla vara Elekta. Det skulle innebära att det då finns två partners i närtid för att Elekta är en blivande b2b är givet.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 09:44:33

36

Precis. Har dock svårt att se någon annan i detta skede.

Kan vi få beställa lite nyheter nu?

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 09:45:37

#35 Det låter ju som det mest rimliga. Om man ska ta fram sin negativa och konspiratoriska sida kan man ju fråga sig:

- Varför tog det sådan tid att meddela resultatet från valideringen som skulle ske innan jul? Var det något som inte gick som de tänkte? Varför sålde Lennart Karlsson sina aktier precis i samma veva om det inte var något fel på Gemini? Varför ska man plötsligt förbereda tester på annat håll med full storlek på plattan? Borde väl rimligen fortsätta med testerna i Salzburg om Elekta är intresserade. Kan det vara så att de inte var tillräckligt nöjda och avbröt samarbetet? Nu tror jag ju att det finns rimliga förklaringar på det här, men medan vi väntar på Geminisvar känns det skönt med Catalyst i ryggsäcken:)

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-10 09:53:46

38

Att det tog längre tid kan ju ha med b2b partnern och göra. De ställer givetvis kriterierna. Vem har sagt att testerna inte ska fortsätta i Salzburg? Lennart Karlsson sålde 6000 st aktier?!?! Köpte i optionen och sålde därefter - förståeligt.

Däremot kan det ju givetvis vara så att Elekta vill utveckla plattan än mer och det ser jag dock inte som något negativt - ju mer involverade de blir desto närmare kommer vi ett avtal.

Catalyst och Catalyst HD kommer att vara C-rad´s flaggskepp under 2014. Tillsammans med Sentinel och Cyrpa - speciellt om ett avtal med GE kommer och godkännande i Kina. Standard på Axesse systemen.

0
Ogilla!
3
Gilla!
2014-01-10 09:55:14

Blindstyre!

Jag har faktiskt tänkt lite i samma banor.

Det är klart att man börjar spekulera i varför "någon" vill hålla ner kursen genom att sälja så drastiskt när man vet att man kan få bättre betalt.

Hade "någon" inte sålt sådana mängder på kort tid hade kanske kursen varit upp emot 30 kr,

Frågor som jag ställer mig är följande:

1. Finns det redan en överenskommelse mellan C-rad och Elekta om uppköp, kanske tom ett pris (kanske var en förutsättning för att Elekta skulle ha Catatyst som standard).

2. Om det nu skulle vara Brahe som säljer, finns det då en överenskommelse om att sälja sina B-aktier och på så vis hålla igen en allt för brant kursstegring och samtidigt få ett högre pris på sina A-aktier.

3. Om det nu skulle vara Elekta som är B2B-kunden gällande GEMini så är det väl ganska självklart att ett uppköp skulle vara det mest lönsamma för bolaget.

Då får man full tillgång till ALLA C-rads produkter.

Erik Hedlund och Tomas Puusepp har känt varandra ganska länge.

Klart att de pratat uppköp!

Detta behöver inte alls stämma men visst börjar man undra, efter att VD Tim Thun lagt korten på bordet och berättat att Catalyst blivit standard i ALLA Elektas Linac med tillval RG. Samtidigt vet vi också att vi är inne på sluttampen när det gäller ett OEM-avtal med B2B-kund gällande GEMini. Vi vet att Q4-rapporten blir bra, vi vet att ett listbyte kommer att ske i mars vilket innebär att fler kommer att få upp ögonen och se den enorma potentialen som finns i C-rad, vi vet att det pågår förhandlingar med GE gällande Sentinel.

Om det nu skulle vara så att Elekta vill köpa upp C-rad för 40-45 kr måste det nog ske ganska omgående för marknaden har svalt alla aktier som reats ut på ett imponerande sätt.

Det som talar emot att uppköpsvillkor redan skulle vara klara är att Tim var så frispråkig på sin senaste presentation. Han hade inte behövt klargöra att Catalyst är standard i Elektas Linac om kunden väljer till RG.

Man hade inte heller behövt gå ut med att man ska göra avslutande tester med en B2B-kund gällande GEMini.

Det är givetvis fritt att spekulera men det är märkligt att "någon" inte vill ha bättre betalt när förutsättningarna finns och man vet att det kommer många värdehöjande nyheter i närtid.

Hoppas verkligen C-rad får agera på egen hand ett bra tag till. 2015 kan vara lämpligt med ett riktigt bra uppköpsbud.

0
Ogilla!
36
Gilla!
2014-01-10 10:13:32

Tradearligan verkar ha lekstuga ...

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 10:13:46

#40

TT har, vad jag vet, inga A-aktier och har därför inget intresse att hålla ned kursen på B-aktierna.

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-10 10:24:08

#39 Inga belägg för att testerna inte fortsätter i Salzburg. Tolkade bara pm som att C-rad skulle förbereda testerna på annat sätt nu i januari. 6 k aktier är ju givetvis inga summor att prata om, men eftersom det var hela Lennarts innehav och han jobbar just med Gemini så är det ju svårt att tolka försäljningen positivt trots allt om allt nu hade gått riktigt bra med valideringen.

Håller med om att en vidareutveckling i sig inte behöver vara negativt och att det knyter Elekta än mer till produkten om de fortsätter utvecklingen i Salzburg ihop.

Tror inte mycket på några teorier om att Elekta försöker hålla nere kursen på c-rad. Mer då på tankarna att de väntar in Gemini och positiv Q4-rapport för att motivera för sina aktieägare att inte lägga miljardbelopp på ett förlustbolag med produkter som inte är färdigutvecklade.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 10:24:25

Jag menar att det Vi ser är kortsigtighetens kapital som agerar.

Från 18 till 23 på en månad är i allafall runt 30%.

Jag är säker på att det är ett fåtal aktörer som tar sina köp/säljbeslut utifrån så grundliga analyser som många här gör.

Dom som säljer nu har inga målkurser på 50-70-100 kr eller nåt annat.

Dom ser en snabb uppgång på 30% och tar vinsten. Sen springer dom in i nåt annat och förlorar samma summa eller mer.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 10:28:17

43

Håller med.

44

Kursen hittar snart momentum igen. Vi som är långsiktiga slipper sitta och titta på kursen hela dagarna.

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-10 10:35:22

#42

TT är polare med alla de andra som har A-aktier.

Finns det redan ett upplägg för hur ett ev uppköp ska gå till och kanske dessutom ett pris så är det bara för nyblivna VD TT att acceptera detta.

Men skitsamma, det behöver inte alls vara på detta viset.

Men visst börjar man funderar på varför "någon" vill pressa kursen när man kan få mycket mer betalt.

Finns väl ingen på detta forum som vilja sälja ALLA sina aktier för 30 kr om det finns ett rejält köptryck som indikerar att man kan få 35 kr?

Detta var bara lite spekulation från min sida efter Blindstyrets inlägg.

Nu återgår jag till verkligheten och tar fasta på det som presenterats och det som kommer att hända i första hand i närtid.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 10:39:05

Att kursen kommer att dala lite de närmaste veckorna om inte nyheter kommer är väl ingen tvekan om. De nervösa brukar börja sälja av när kursen rör sig nedåt och man ser hur depån minskar. Bra läge då att köpa på sig lite mer om man har kapital.

Tror ändå att man ska sitta still i båten och vänta till rapport och sedan ta beslut om man ska sitta kvar över eller sälja innan. Det finns ju alltid risk med nyemission för så starkt växande företag. Kursmässigt blir det väl en katastrof för många om en nyemission kommer. Men jag tror även att det kan vara bra att få in snabba pengar om man ska kunna växa ytterligare.

Företaget verkar ju vara på rätt väg och allt pekar uppåt och då känns det ju inte så farligt att satsa ytterligare pengar för att växa. Jag tror att de som har tänkt sig att äga c-rad till slutet av 2015 kommer att vara mycket nöjda med sin investering.

Gemini kommer nog vara klar till någon mässa i vår. Möjligt att Ge samarbetet presenteras samtidigt vad tror ni?

Kursen borde väl öka fram till Mars och listbytet om inget oförutsätt händer, som t.e.x en nyemission. Efter listbytet kommer nog kursen att stegra sig om bolaget kan fortsätta att leverera lika goda nyheter som de gjort hela hösten.

Lägg inte alla ägg i en korg om du inte kan vakta den mycket noga. För det finns inga garanterade vinster på börsen som en del ger sken av.

Mvh Man

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 10:39:28

SHB verkar ha slut på aktier nu, någon som vet om det är en insider som sålt av eller inte?

.

0
Ogilla!
30
Gilla!
2014-01-10 11:44:20

48

Jepp det är ingen Insider enligt min research

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 11:51:12

#49

Skulle du ha en springare på Euroclear idag?

0
Ogilla!
31
Gilla!
2014-01-10 13:04:49

50

Jo men jag har inte hört av honom idag trots att jag försökt nå honom...

0
Ogilla!
33
Gilla!
2014-01-10 13:09:29

Tro det eller ej men denne löpare har ett jobb;)

0
Ogilla!
30
Gilla!
2014-01-10 13:13:41

52

hehe hörde precis av löparn och i eftermiddag är vederbörande på plats ;-)

0
Ogilla!
27
Gilla!
2014-01-10 14:59:31

Hade precis ett snack med löparn och det gick dessvärre inte att kolla upp Handelsbankarn av vissa skäl.

Han torde nu dock vara slutsåld.

Bekräftat däremot att Brahme sålt av, ca 16000 st B aktier kvar bara 131231.

Nyheter nästa vecka och vi drar iväg !

Trevlig helg alla C-Riders !

Key

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 16:18:45

Deutsche Bank, har inte sett de handla i aktien tidigare. 8500 so far och de ligger uppe på 23 med dryga 2000 så det ska ha mer än en jämn 10a.

Kul.

Också kul att se att rekylen bara blev en intradagsrekyl, ett av det tydligaste tecknen på att en aktie är inne i en stark trend, att rekylerna är över innan dagen är slut.

Kan fortfarande inte fatta att marknaden tog hela SHB posten, och dessutom under uppgång.

Nu har vi tagit en paus tre dagar, tror att det tar fart igen i mitten av nästa vecka.

God Helg

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 16:23:36

#55 Barcley har också köpt en del i veckan.

Sannolikheten för goda nyheter nästa vecka är dessutom stora och då får det redan goda momentumet extra gödning.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 16:26:29

Ni som har följt aktien mer noggrant än mig som köpte in mig under december, har Barcley eller Deutsche köpt tidigare?

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 16:56:21

57. Inte Barcley vad jag vet. DBL har nog handlat lite men inga mängder.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-10 17:07:08

Stänger vi på plus idag så är det sjukt starkt efter SHB:s sälj, utan nyheter hela veckan och halvskakig börs.

0
Ogilla!
31
Gilla!
2014-01-11 01:19:32

Många av de svenska "börsbolagen" har en marknad som innefattar just Sverige..

Några har marknader som täcker Skandinavien..

Vissa har vidder som sträcker sig ut i Europa..

De "STÖRSTA" bolagen har kunder och verksamhet som breder ut sig sig över hela världen..

Vart placerar vi C-Rad??

Tror alla vet svaret..

Säger absolut inte att C-Rad är ett "storbolag", men om alla tänker efter och ser vilka kontakter och samarbeten bolaget har anar vi nog vad som komma skall..

Klara fakta är att Elekta, Varian och GE är världsledande..

Klart är även att samtliga dessa bolag har ett enormt intresse av produkter som tillverkas och levereras av C-Rad..

Om alla rannsakar sig själva och tänker på hur många bolag som kommer ta betydande andelar av dessa bolag inom en period på TIO år, så tror jag att ni får fram samma svar som jag?!

Mitt svar är: INGET!!

Det tar enormt med tid, kunnande, resurser och kapital för att ens hamna i närheten av dessa jättar..

Att C-Rad redan är leverantörer till dessa bolag är hur stort som helst..

När man väl fått in foten och blivit accepterad på marknaden har man verkligen visat att man har produkter som håller..

C-Rad har skapat/skapar produkter som anpassas till dessa jättar, och att dessa skall byta leverantör kräver otroligt mycket..

Jag är helt säker på att människorna bakom C-Rad också vet detta..

Så till de som oroar sig för att bolaget skall köpas upp för ett "skampris" vill jag bara säga: ALDRIG!!

Skulle detta mot alla odds ske kommer iaf jag streta emot med allt jag har, och jag vet att det är fler än mig som tänker så. Tror dessutom inte det skulle vara något problem att få situationen granskad av myndigheterna om ett "skambud" skulle gå genom och bli ett faktum..

C-Rad är på väg att bli ett bolag som kommer ha standardiserade produkter på alla stora sjukhus runt om i världen.

DET ÄR STORT!!

Med vänlig hälsning,

0
Ogilla!
39
Gilla!
2014-01-11 01:40:49

En nackdel för ett mindre bolag som c-rad är att man kan bli omkörd av ny teknik innan man hunnit få in foten ordentligt. Med det menar jag att dessa storbolag som ex elekta o GE lägger miljarder på utveckling av sina produkter och forskning på ny teknik.

De har alltså möjlighet att lägga många gånger mer på att komma på morgondagens teknik än vad c-rad har möjlighet att lägga på att utveckla sina befintliga produkter. Visst sånt händer ju inte över en natt. Mycket bygger på lång forskning osv.

Nu påstår jag inte att det skulle bli så och jag hoppas verkligen. Men det ändå en aspekt att ha i åtanke till motsatsen bevisas ordentligt i form av fina rapporter i framtiden.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-11 02:14:35

Wellander!

Vadå streta emot!

Du vet väl "att money talks"!

Why talk about money!

Köp o var glad som jag gör med min lilla plånka!

Funderar just på sälj naturligtvis som även du måste göra. Nää inte nu då såvida du inte vill köpa mina 53418st för 38:45 kr/st.

Jaja du kommer snart att ångra dig ..... eftersom du inte kommer att kunna bestämma dig i närtid.

0
Ogilla!
39
Gilla!
2014-01-11 02:39:08

#61

Det är där det positiva med patent kommer in i bilden..

#62

Nu vet jag inte riktigt vad du snackar om..

Har du följt nån tråd tidigare så vet du att jag inte har "sälj" i mina tankar så länge bolaget utvecklas som det gör..

Sen kan jag även berätta för dig att varje aktie ger dig lite rätt att tycka om det kommer till nån intressant fråga gällande bolaget :-)

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-01-11 10:07:57

#61

Visst finns det muskler och pengar i de stora bolagen som du nämner, men det som också skall tas med i bilden är att många storbolag inte längre lägger energi på just denna typ av tidig, pengakrävande och inte alltid lyckosamma utveckling. De väljer därför att arbeta på ett annat sätt istället, de skriver strategiska avtal med bolag som utvecklar nya produkter, de låter dessa innovativa bolag ta alla riskerna med produktutvecklingen och låter aktieägarna i dessa bolag (läs vi) finansiera utvecklingen via emissioner. När bolaget lyckas (som C-Rad) är det mer lönsamt att köpa upp bolaget, även om det blir dyrare köpeskilling i ett senare skede, men ser man till helheten är detta mer lönsamt.

Bättre att köpa ett bolag med färdiga produkter för 5 miljarder i ett senare skede än att köpa 10 bolag i tidiga skede för 500 miljoner där 95% inte lyckas komma ut på marknaden.

Uppköp under 2014 är mycket troligt, men som Welander skriver, det får inte bli till ett skambud och det tror jag inte vi får.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-11 10:38:46

Jag håller med er alla och väldigt förväntansfull för vad som ska komma. Men, och det finns alltid ett men.

Ända sedan 2010 har det låtit likadant, nu är det äntligen dags och nu har det släppt. Jag vill verkligen tro att det är annorlunda denna gång, men är fortfarande extremt besviken över hur GEMini hanterats, där den gång på gång är färdig men ändå inte...

Hoppas 2014 är det nya året vi väntar på.

Mvh

0
Ogilla!
3
Gilla!
2014-01-15 13:32:41

Så fort aktien tappade sitt fina momentum så kraxas det om nyemission, högt värderat bolag o.s.v.

Listning på "finlistan" genererar per automatik en hel del mediaexponering. Kan säga att C-Rad lär göra allt i sin makt att leverera större avtal inom imaging, (GEMini) och 4DCT, (GE) innan listbytet i mars. Detta vore någonting som verkligen får större placerare, (fonder, institutioner o.sv) att vilja ha en bit av C-Rad kakan.

Lyckas man med detta så bör vi med lätthet ha en miljardvärdering på bolaget.

Det är alltså potentiella krutdurkstriggers vi står inför och valet är Ert om Ni vill stå utanför.

Jag har gjort mitt val !

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.